Paikallishistoriaa

Vuoden 2008 lähestyessä loppuaan huomasimme Turussa että olisi aihetta juhlaan, olemme harrastaneet paikallistoimintaa jo peräti 20 vuotta.

Edesmenneen rakkaan yhteyshenkilömme Eila Merilän aloitteesta vuonna -88 kutsuimme koolle varsinaissuomalaisia myasteenikoita. Ensimmäisessä tapaamisessa olikin läsnä liki kolmekymmentä myasteenikkoa. Yhtä suurta joukkoa emme sen jälkeen ole tavoittaneet, mutta parisenkymmentä kuulijaa on silloin paikalla ollut, kun olemme saaneet lääkärivieraan.

Olemme tavanneet uskollisesti 8 kertaa vuodessa, joten pariinkymmeneen vuoteen mahtuu hulppeat 160 kokoontumiskertaa! Meillä on ollut kokoontumispaikka aina suht keskellä Turkua: Vammaisten monitoimitila Kivikukkarossa, Lihastautiliitto Läntisellä kadulla, Ruusukortteli Puistokadulla, Kynnys ry:n tilat Yliopistonkadulla ja nykyään Happy House Ursiininkadulla. Vakituinen tapaamispaikka luo toiminnalle turvaa ja jatkuvuutta.

Tapaamisemme ovat hyvin epävirallisia, emme ole järjestäytyneet tai rekisteröityneet. "Vetovastuu" on muutaman uskollisimman osallistujan harteilla ja se on myös vaihdellut kiireiden, jaksamisen ja itse kunkin terveydentilan mukaan.

Ohjelmaa on ollut harvakseltaan, esim . lääkärin, fysioterapeutin, sosiaalihoitajan, seksuaaliterapeutin ja erilaisten "markkinahenkisten" henkilöiden vierailuja. Olemme myös tehneet tutustumiskäyntejä esim. Merikarinaan ja Maskun ms-keskukseen. Tukholmassa piipahdimme Ritva Matelia tapaamassa ja Tallinakin on tullut katsastettua.

Tapaamisissa kuulemme myös johtokunnan kokouksista (Merja S-K ja Mariann S aiemmin Jaakko I), joten pysymme ajan hermolla yhdistysasioissa (lehtihän ilmestyy melko harvakseltaan eivätkä kaikki ole vielä "koukussa" nettiinformaatioon).

Vertaistuki on kuitenkin edelleen se tärkein vetonaulamme. Jopa alusta asti mukana olleelle se on se arvokkain anti! Kuulla toisten kuulumisia ja vuodattaa tarvittaessa omansa...

Uusimmat kävijämme ovat saaneet tapaamisista tiedon yhdistyksen nettisivujen kautta, hieno asia!

Osallistujia on Turusta ja lähialueelta; Lieto, Raisio, Masku, Lemu jopa Salosta ja Korppoostakin asti on käyty. Aivan tarkkaa kirjanpitoa osallistumisesta emme ole pitäneet, mutta vähimmillään paikalla on ollut 4-5 osallistujaa, useimmilla kerroilla kuitenkin 6-10 aktiivia. Ja 160 kertaa kukaan meistä ei paikalla ole ollut, mutta yli 140 kertaa muutama?

Joten tästä on hyvä jatkaa. Itse uskon näihin vanhoihin viisauksiin että "Pieni on kaunista" ja "Joka kuuseen kurkottaa se katajaan kapsahtaa". Mutta uudet ideat ja aloitteet paikallistoimintaamme kehittämään ovat tervetulleita, kiitos jos tuot niitä seuraavaan tapaamiseen!


Sirpa H.


(lainattu Myastenia-Viesti 1/2009)


Sivun alkuun